Re-Invent-Your-Cycle

Re-Invent-Your-Cycle

0
Țări europene
0
Tineri
0
Zile

Tineri din Ungaria, Italia, Spania, Grecia și România au participat în proiectul Re-Invent-Your-Cycle

În perioada 11-19 iulie 2023, 35 de tineri din Ungaria, Italia, Spania, Grecia și România au participat în proiectul Re-Invent-Your-Cycle, proiect nr. 2022-3-RO01-KA152-YOU-000095280, organizat de Asociația Alternativa Eco (lider de proiect), alături de partenerii:
Tudatos Tervezésért Egyesület – Ungaria;
JUMP – Gioventù in riSalto – Italia;
Green Spirit – Grecia;
Ayuntamiento de Maracena – Spania.
 
Proiect finanțat prin Programul #Erasmus+ al Comisiei Europene.
 
In cadrul proiectului Re-invent Your Cycle tinerii au participat la o serie de activități, ateliere, prezentări și drumeții desfășurate în stațiunea Muntele Băișorii (jud. Cluj) și în zonele învecinate.
 
Participantii au avut ocazia să discute și să învețe despre importanța ecologiei, despre principalii factori care distrug echilibrul ecologic (în special factorul uman), despre ce înseamnă o abordare ecologică și durabilă, despre practici sustenabile care se pot implementa cu ușurință în viața de zi.
 
Mobilitatea s-au desfășurat pe parcursul a 9 zile de activități care s-au bazat pe educație non-formala, cum ar fi: dezbateri, jocuri de simulare, activități cu subiectul principal de protecție a mediului, vizite de studiu pe teren, team-building, au organizat seri interculturale reprezentative pentru fiecare țară participantă în proiect. Au vizionat documentare despre diferite concepte ecologice, despre evolutii ecologice, despre legatura dintre schimbările climatice și ecologie.
 
Tinerii au urmat traseele de drumeții prin pădurile verzi ale comunei Băișoara, au vizitat pârtiile vârfului Buscat, aceasta fiind la o altitudine de 1676 m. În acest punct priveliştea este largă, și au putut privi spre Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii. În condiţii optime de vizibilitate de aici se pot admira munţii Maramureşului, Ţibleş, Rodnei, Călimani şi Făgăraş iar uneori şi Carpaţii Păduroşi, Gutâiul, Suhardul, Gurghiul, Munţii Harghita, Ciucaşul. Tot de pe vârfurile staţiunii se văd pe cer senin şi Şureanul, Parângul şi Retezatul.
 
În a patra zi, tinerii au participat la un atelier în care au învățat cum să creeze copăcei din sârmă reciclată, practică ce promovează sustenabilitatea prin transformarea unui material cu o altă destinație anterioară într-un obiect decorativ. Atelierul de tip DIY (Do It Yourself) a fost ghidat de către Buza Alex.
 
În cea de-a cincea zi, cei 35 de tineri au avut parte de un invitat special – Gabriella Janka Ajtay – expert în sustenabilitate.
Durabilitatea nu poate fi atinsă fără să ne gândim la procese. Procesele sunt peste tot în jurul nostru și, până în momentul în care le conștientizăm, nu pot fi îmbunătățite. Gabriella a rugat participanții să se gândească la ce procese cunosc și să descrie ciclurile de viață ale produselor de zi cu zi și să încerce să le facă mai durabile.
 
Tot în cadrul acestui proiect, participanții au primit informații de la Salvamont Salvaspeo Cluj despre primul ajutor care trebuie oferit în cazul unui accident pe munte și nu numai, au putut vedea ce conține trusa de prim-ajutor, au primit informații despre marcajele de pe traseele montane.
 
În ziua a șaptea, participanții au fost implicați într-un Oxford debate – o dezbatere formală cu un prezidiu format din doi secretari și un președinte, în care 3 membri au susținut argumente în favoarea dezvoltării economice, iar alți 3 membri au pledat pentru sustenabilitate. Tema dezbaterii a fost “Dezvoltarea economică este mai importantă decât sustenabilitatea”. În plus, unii dintre participanți au făcut parte din audiență, având posibilitatea de a adresa întrebări la momentul potrivit.
Tinerii implicați în această dezbatere și-au dezvoltat abilitățile de vorbit în public, și-au crescut încrederea în sine și au dobândit cunoștințe extinse despre economie, mediu și sustenabilitate prin învățarea unii de la ceilalți.
 
În ultima zi de activități tinerii au realizat două videoclipuri în care au prezentat într-un mod nonformal importanța ecologiei. În acest videoclip au fost integrate și o parte din frumoasele momente imortalizate pe parcursul mobilității. Videoclipul poate fi vizionat accesand urmatorul link: https://youtu.be/c7N4dqgtZCY
 
Ultima seara a mobilitatii a fost dedicată ceremoniei de inmanare a certificatului YouthPass, precum și cinei de rămas bun.
 
Felicităm toți participantii proiectului Re-invent Your Cycle, le mulțumim pentru implicare, perseverență și pentru ideile creative! Le urăm tuturor un viitor minunat!.
 
Sperăm ca lucrurile invatate si abilitatile dobandite pe parcursul celor 9 zile de activități sa le folosească pe viitor.
 
S-au legat prietenii în cadrul mobilitatii si cu siguranța toți își vor aduce aminte cu bucurie de acest proiect!
 

În ultima zi a fiecărui schimb de tineri/mobilitate a lucrătorilor de tineret, le oferim participanților posibilitatea de a crea fie o piesă de teatru pe tema proiectului, fie un ghid de bune practici sau un videoclip cu momente memorabile din proiect. Mai jos găsiți o colecție video de pe canalul nostru de YouTube, unde puteți urmări aceste materiale.

Alternativa ECO

- Asociatia -

Redu, Refolosește, Reciclează

Copyright © 2024 Asociația Alternativa Eco. Vă încurajăm să distribuiți conținutul acestui site, cu menționarea sursei.