Asociatia Alternativa Eco

Asociația Alternativa Eco a luat naștere la inițiativa unui grup de tineri care au conștientizat că schimbarea începe cu fiecare dintre noi, și nu se poate întâmpla decăt prin acțiuni practice și prin implicare directă. 

Suntem conștienți că protecția mediului și ecologia ar trebui să fie un punct major de interes, într-o perioadă în care planeta este tot mai sufocată, iar găsirea unei strategii pentru protejarea sa este obligatorie.

Asociaţia Alternativa Eco este o organizaţie apolitică, non guvernamentală, nediscriminatorie, civică şi independentă faţă de alte organe de stat, constituită prin liberă alegere şi iniţiativa membrilor fondatori în iunie 2020. Scopul asociaţiei este „Constientizarea problemelor de mediu si reducerea impactului negativ al omului asupra naturii prin educatie, cetatenie activa si oferirea de solutii sustenabile”.

 

Până la înființarea ONG-ului am derulat activități menite să atragă tinerii locali în viitoarele noastre inițiative, să-i implicăm și să fie mai interesați de protecția mediului și să facă voluntariat.

Hands waving flags of the EuropeanUnion

Primele noastre inițiative au fost:

  • Campanie de informare despre protecția mediului. Am început acest lucru din august 2020, atât pe plan local, în orașul Timișoara, județul Timiș dar și în orașul Turda, județul Cluj (cu ajutorul voluntarilor locali), cât și online pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

  • Am fost selectați pentru un mandat de membru de 2 ani în Consiliul Național pentru Tineret, organ consultativ pentru Ministerul Tineretului și Sportului, comisia de mediu. Prin această calitate de membru intenționăm să creștem reprezentarea tinerilor locali în structurile și organele de decizie. În calitate de membri, am contribuit la redactarea Strategiei Naționale pentru Tineret 2021-2027.

  • Am creat un grup de tineri locali cu care organizăm întâlniri constante și am stabilit deja o strategie de promovare a protecției mediului în orașul Timișoara și Turda.

  • În august 2022 urmează să implementăm al doilea schimb de tineri Erasmus+ pe tematica ecologiei, cu tineri din 3 țări diferite. Ne propunem să implementăm cel puțin un astfel de schimb de tineri finanțat prin programul Erasmus+ în fiecare an. Pentru anul 2023 avem un nou proiect aprobat, programat pentru luna mai, cu tineri din 5 țări europene.

  • Ne-am implicat prin donații și sprijin pentru refugiații din Ucraina, în contextual războiului de la granițele României. De asemenea un obiectiv secundar al Asociației Alternativa Eco este ajutorarea refugiaților și a altor grupe de risc de excluziune socială.

ro_RORomână