A(rt)ctive Youth

Eco Active

0
Țări europene
0
Tineri
0
Zile

A(rt)CTIVE Youth a fost o oportunitate pentru 5 ONG-uri din 5 țări europene

În perioada 11-18 mai 2023, 30 de tineri din Bulgaria, Grecia, Cehia, Spania și România au participat în proiectul „A(rt)CTIVE Youth”, proiect nr. de contract 2022-1-RO01-KA152-YOU-000054237, organizat de Asociația Alternativa Eco (lider de proiect), alături de partenerii:
EVROPSKE CENTRUM MLADEZE BRECLAV EUROPEAN YOUTH CENTRE BRECLAV Z. S. (EYCB) – Cehia
ASOCIACION MUNDUS – UN MUNDO A TUS PIES – Spania
GREEK YOUTH MOBILITY (GYM) – Grecia
SDRUZENIE AKTIVNO BALGARSKO OBSHTESTVO (Active Bulgarian Society) – Bulgaria.
 
Proiectul a fost finanțat prin programul #Erasmus+ al Comisiei Europene.
 
A(rt)CTIVE Youth a fost o oportunitate pentru 5 ONG-uri din 5 tari diferite: România, Cehia, Bulgaria, Spania și Grecia, cu un total de 25 de participanți și 5 lideri de grup, de a se întâlni față în față pe parcursul a 8 zile de activități, în Brebu, Caraș-Severin, pentru a discuta și a pune în practică importanța spiritului civic și a cetățeniei active prin artă. 
 
Proiectul „A(rt)CTIVE Youth” a însemnat participarea tinerilor la o serie de activități, incluzând artă murală, care i-a ajutat să-și exprime spiritul civic într-un mod creativ. 
 
Teatrul Forum este o metoda de educație nonformala, un instrument de interventie sociala, prin care se pot dezbate anumite dileme din viața de zi cu zi. Acesta a oferit participanților un mediu sigur din care să exprime posibilele scenarii prin care tinerii de astăzi pot fi activi în comunitatea lor și cum să motiveze restul comunității să participe la activitățile lor. 
 
Timp de 8 zile, tinerii au participat la ateliere de teatru forum, artă murală, flash mob, activitati de team building, au organizat seri interculturale reprezentative pentru fiecare țară participantă în proiect. 
 
Aceste activități i-au motivat pe cei 25 de participanți si pe cei 5 lideri de grup proveniți din 5 țări diferite, pentru a-și putea exprima spiritul civic folosind artă murală, flash mob-uri și teatru forum. 
 
S-a creat un mediu sigur pentru toți cei 25 de participanți si a celor 5 lideri de grup din 5 țări diferite, astfel încât și-au putut „întinde aripile” și au luat inițiativa de a deveni cetățeni activi. Cei 25 de participanți si cei 5 lideri de grup sunt acum motivati sa devină voluntari activi în țara lor. 
 
Activitățile s-au bazat pe educația non-formală și informală, iar prin acest proiect s-a urmărit și sensibilizarea comunităților locale cu privire la importanța spiritului civic și la modul în care aceasta îmbunătățește societatea noastră și modul de viață, inclusiv promovarea valorilor educației non-formale și beneficiile programului Erasmus+ în toate cele 5 țări participante la schimbul de tineri, cu ajutorul videoclipului final, scenetei de teatru forum si a picturii murale.
 
De asemenea, au vizionat filme documentare, au făcut o vizita de studiu in Timișoara capitala europeană a culturii 2023.
 
Aceștia au luat exemple de bune practici în domeniul cetățeniei active de la diverși actori culturali din Timișoara. Prin vizita lor, tinerii au remarcat că centrul de interes al acestui oraș este evidențierea călătoriei europene a Timișoarei, oferind tuturor oportunitatea de a-și expune cultura ca parte a moștenirii comune europene.
 
La finalul activităților au pus în scena prin teatru forum cetatenia activa prin arta, dezvoltandu-si astfel capacitățile socio-emotionale, increderea in sine, empatia, și respectul fata de ceilalti. Scopul principal al teatrului forum este “umanizarea umanității”.
 
Tinerii au realizat utilizand vopsele pe baza de apa o pictura care înglobează 3 portrete reprezentative prin care realizeaza o pârghie între viziunea lor și societatea în care trăim.
 
Participanții au realizat un videoclip în care au inclus toate momentele de pe parcursul acestui proiect. Acest clip video poate fi accesat la următorul link: https://youtu.be/Vrs8tgAtzgg
Ultima seară a fost dedicată cinei de rămas bun și ceremoniei de acordare a certificatului YouthPass.
 
Îi felicităm pe această cale pe toți cei 30 de participanți ai proiectului „A(rt)CTIVE Youth”, le mulțumim pentru implicare, perseverență și ideile creative împărtășite, le urăm tuturor un viitor strălucit și sperăm ca lucrurile învățate și experiența dobândită în cadrul acestui proiect să le fie cât mai folositoare în parcursurile lor profesionale și personale.

În ultima zi a fiecărui schimb de tineri/mobilitate a lucrătorilor de tineret, le oferim participanților posibilitatea de a crea fie o piesă de teatru pe tema proiectului, fie un ghid de bune practici sau un videoclip cu momente memorabile din proiect. Mai jos găsiți o colecție video de pe canalul nostru de YouTube, unde puteți urmări aceste materiale.

Alternativa ECO

- Asociatia -

Redu, Refolosește, Reciclează

Copyright © 2024 Asociația Alternativa Eco. Vă încurajăm să distribuiți conținutul acestui site, cu menționarea sursei.